Αναρτήθηκε από: theoharis | 21 Μαρτίου, 2008

Bad Lands: A tourist on the Axis of Evil, Tony Wheeler

Το Bad Lands είναι μια υβριδική περίπτωση βιβλίου, καθώς δεν είναι ούτε ταξιδιωτικός οδηγός να δίνει ακριβείς τοπικές πληροφορίες, αλλά ούτε και ταξιδιωτική λογοτεχνία. Για την ακρίβεια δεν είναι λογοτεχνία καθώς το ενδιαφέρον του βιβλίου είναι σε αυτά που περιγράφει και όχι στον τρόπο που τα περιγράφει.

Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή, ο συγγραφέας Tony Wheeler είναι ο συνιδρυτής της εκδοτικής εταιρείας Lonely Planet, που εκδίδει τους πιο (ίσως υπερβολικά…) δημοφιλείς ταξιδιωτικούς οδηγούς με έμφαση στα λιγότερο πολυσύχναστα μέρη. Έχοντας πια καλύψει/ταξιδέψει σε όλα τα μέρη της Γης ο συγγραφέας αποφασίζει να γράψει για λιγότερο «επισκέψιμα» μέρη.

Οι λόγοι που δεν είναι επισκέψιμα ποικίλουν καθώς οι χώρες οι οποίες πραγματεύεται στο βιβλίο είναι: Αλβανία, Κούβα, Σαουδική Αραβία, Β. Κορέα, Βιρμανία, Ιράν, Ιράκ, Λιβύη και Αφγανιστάν. Βέβαια μερικές χώρες εκπλήσουν με την επιλογή τους, όπως η Κούβα και η Αλβανία…προφανώς η πρώτη λόγω του εμπάργκο των Αμερικάνων και η δεύτερη ως απλά μια τελείως άγνωστη χώρα μέσα στην Ευρώπη.

Μπορεί το βιβλίο να μην είναι ταξιδιωτικός οδηγός, όμως δίνει μια ιδέα του τι αξίζει να δει κανείς σε κάθε μια από αυτές τις χώρες.

Για όσους είναι γνώστες των οδηγών του Lonely Planet, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ύφος των περιγραφών και το είδος των πληροφοριών που παρέχονται είναι σαν τα κουτάκια με τις διάφορες ιστορίες ανάμεσα στις ταξιδιωτικές πληροφορίες για κάθε προορισμό.

Πολλές από αυτές τις ιστορίες είναι ιδιαίτερα κωμικοτραγικές και ενδιαφέρουσες (πχ Λιβυκός τουρισμός και Αλβανικά πολυβολεία). Βέβαια θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς τον συγγραφέα για μια «αφ υψηλού» προσέγγιση των πραγμάτων καθώς είναι από τους πιο πολυταξιδεμένους ανθρώπους στο πλανήτη και σε πολλούς από αυτούς τους προορισμούς έχει πάει και κατά το παρελθόν.

Στον επίλογο του βιβλίου ο συγγραφέας αναρωτιέται τι κάνει μια χώρα «evil» και τις βαθμολογεί με το δικό του «evil meter», επίσης κάνει μια πρόταση και για άλλες χώρες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο.

Συνολικά θα έλεγα ότι το βιβλίο προσφέρεται για ταξιδιάρες ψυχές που θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση για αυτές τις χώρες πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η αγορά ενός ταξιδιωτικού οδηγού για την χώρα αυτή. Ότι πρέπει για ανάγνωση στην παραλία ή για να ξεχαστεί κανείς μια βροχερή μέρα του χειμώνα!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: