Το Cook’s Tour είναι από τα βιβλία που πραγματικά χάρηκα, το είχα πάρει από το Waterstones στο Picadilly Circus σε μια από τις κλασσικές προσφορές 3 for the price of 2….με ταξιδιωτική λογοτεχνία. Το άλλο ήταν ένα βιβλίο ενός αγγλού που έζησε στη Σιβηρία, το ξέχασα όμως σε κάποιο λεωφορείο στο Mexico και μου έχει μείνει και η απορία πως το έλεγαν για να το ξαναβρώ! (κάθε βοήθεια δεκτή).
Ο Antony Bourdain λοιπόν είναι γνωστός Νεοϋορκέζος σεφ, με αρκετή δόση τρέλας και δημιουργικότητας πέρα από την κουζίνα. Αν δεν κάνω λάθος έχει κάνει και κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές, αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο για να βρει-φάει το τέλειο γεύμα. Βέβαια είναι λίγο προκατελειμένος καθώς σε πολλά μέρη πηγαίνει γιατί έχει γνωστούς (πχ μέλη της κουζίνας του) ή γιατί έχει προσωπική σχέση (Γαλλία). Αυτό ίσως εξηγεί γιατί δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην Ελλάδα και την ελληνική κουζίνα ενώ μιλάει για το σκωτσέζικο haggis, άραγε έχει φάει σπλινάντερο;
Όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να κάνει ενδιαφέροντα πράγματα και να τα περιγράψει γλαφυρά ανοίγοντας σου την όρεξη για όλα αυτά τα καλούδια που δοκιμάζει (αρκεί να αντέχει το στομάχι σου). Πιο εντυπωσιακό κεφάλαιο για μένα, είναι αυτό του Vietnam που μου έχει εξάψει ακόμα πιο πολύ την φαντασία για να θέλω να πάω σε αυτή τη χώρα.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο συγγραφέας είναι μια πιο τρελή έκδοση του Μαμμαλάκη…αν και δεν μπορώ να φανταστώ τον Μαμμαλάκη σε μια ζούγκλα της Καμπότζης να κάνει σκοποβολή με Καλάσνικωφ!
Όπως καταλαβαίνετε ο λόγος που μου άρεσε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ότι συνδυάζει δύο από τα βασικά μου ενδιαφέροντα: ταξίδια και τοπικό φαγητό σε ταξίδια!
Σχολιάστε