Αναρτήθηκε από: theoharis | 19 Απριλίου, 2006

Μαλαισία, γενικές πληροφορίες

Η Μαλαισία είναι μια χώρα που μοιάζει αρκετά με την γειτόνισσα της Ινδονησία, είναι και οι δύο μεγάλες μουσουλμανικές χώρες (η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο), αποτελούνται από πολλά διάσπαρτα νησιά, αλλά και από μεγάλες μάζες γης που καλύπτονται από παρθένες ζούγκλες, αλλά και για καλλιέργεια καουτσούκ εκτός των άλλων. Τέλος στις τεράστιες εκτάσεις παρθένας φύσης που διαθέτουν ευδοκιμεί σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Μέχρι την ανεξαρτητοποίηση της Σιγκαπούρης από τη Μαλαισία, ήταν η φτωχή συγγενής, αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους που η μαλαισιανή πλειοψηφία με μεγάλη χαρά δέχθηκε το αίτημα για απόσχιση της φιλόδοξης αυτής πόλης κράτους. Κάτι σαν η Σικελία να ζητάει ανεξαρτησία από την Βόρεια Ιταλία…θα χρειαστούν όλοι οι πλαστικοί χειρούργοι της Ιταλίας για να σβήσουν το χαμόγελο από τα χείλη του Berlusconi όταν θα ακούσει την είδηση.

Ο πληθυσμός της Μαλαισίας αποτελείται κυρίως από τους μουσουλμάνους μαλαισιανούς και την μεγάλη κινεζική μειονότητα, η οποία όπως είθισται σε αυτά τα μέρη έχει στα χέρια της μεγάλο μέρος του οικονομικού πλούτου. Για την ώρα όμως οι δύο αυτές μειονότητες λειτουργούν αρμονικά προς το κοινό συμφέρον της χώρας.

Η Μαλαισία γεωγραφικά αποτελείται από το νότιο κομμάτι της Μαλαισιανής χερσόνησου (πλην της άκρης που είναι η Σιγκαπούρη), το κομμάτι της νήσου Βόρνεο γύρω από το Brunei που είναι διόλου ευκαταφρόνητο σε μέγεθος, καθώς και τα νησιά που είναι διάσπαρτα στο ενδιάμεσο αυτών των λωρίδων γης. Ένα μέρος που θέλαμε να πάμε αλλά δεν είχαμε χρόνο είναι το όρος Kinabalu στο Βόρνεο το οποίο εκτός από το εντυπωσιακό ηφαίστειο έχει και τον εθνικό δρυμό με το καταφύγιο των διάσημων γοριλλών του Βόρνεο, την επόμενη φορά ίσως!

Τώρα είναι στο δρόμο της ανοικοδόμησης και της οικονομικής ανάπτυξης, η πρωτεύουσα Kuala Lumpur έχει δείγματα από τον κατασκευαστικό οργασμό του Dubai, μάλιστα έχει να επιδείξει το μέχρι πρότινος ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τα Petronas Towers, έχει επίσης το νέο αεροδρόμιο της πόλης σχεδιασμένο από τα χεράκια του Renzo Piano, αλλά και ένα υπερμοντέρνο μετρό με μια υπερυψωμένη  αυτόματη γραμμή monorail, που κάνει το Docklands Light Railway του Λονδίνου να μοιάζει με παιδικό παιχνιδάκι.


Βέβαια στον αντίποδα της νέας πόλης βρίσκονται παλιά και σκονισμένα κτίρια, αρκετά βρώμικοι δρόμοι με πολλούς πεζούς στα πεζοδρόμια…μια κλασσική μεγαλούπολη της νότιας Ασίας (και πιθανώς της Κίνας). Μοιάζει σε αρκετά στην Bangkok κυρίως στα προάστια, όπου αυτό το σκονισμένο τσιμέντο επικρατεί, όμως η KL έχει σίγουρα πιο πολλά μοντέρνα εντυπωσιακά κτίρια.
Καθώς η Kuala Lumpur είναι στη μέση της διαδρομής μας για την Ταϋλάνδη, περάσαμε από εκεί και στο πήγαινε, αλλά και στο «έλα».

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: