Αναρτήθηκε από: theoharis | 26 Αυγούστου, 2003

Chitzen Itza – αρχαιολογικός χώρος

Chitzen Itza σημαίνει: «στο στόμιο του πηγαδιού του Itza», φυσικά η ονομασία δεν είναι τυχαία καθώς όλη η χερσόνησος του Yucatan είναι γεμάτη με τρύπες/πηγάδια που ονομάζονται cenotes και οδηγούν σε υπόγειες σπηλιές. Οι Mayas είχαν διάφορες δοξασίες για το τι συμβαίνει στις cenotes και το ποιοί κατοικούν εκεί. Η Cenota Sagragado, μια από τις μεγαλύτερες cenotes στον αρχαιολογικό χώρο του Chitzen Itza και είναι αφιερωμένη στο θεό Chac (αυτό με τη βροχή που λέγαμε νωρίτερα), και στην οποία κάνανε ανθρωποθυσίες για να τον καλοπιάσουν (μια βροχή θα μας σώσει κλπ)

Το Chitzen Itza είναι ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος των Mayas στο Mexico και κατά συνέπεια σε «ακτίνα δράσης» των δυτικών τουριστών. Γιατί η πραγματική μητρόπολη τους είναι το Tikal που είναι 250 μίλια νοτιοδυτικά στην ενδοχώρα της Guatemala.

Πάραταυτα λόγω της οικολογικής καταστροφής του χώρου γύρω από το Chitzen Itza, τα πιο πολλά μνημεία δεν είναι θαμμένα στην πυκνή τροπική βλάστηση όπως είναι οι πιο πολλές άλλες πόλεις των mayas (εκτός του Tulum…).

Στο Chitzen Itza βρίσκεται το μοναδικό κτίριο με κίονες και μάλιστα του δίνουν να καταλάβει:

Το εν λόγω κτίριο ονομάζεται το κτίριο με τους 100 κίονες.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει και άλλα διάσημα ευρήματα όπως το αστεροσκοπείο, αλλά και το μεγάλο γήπεδο.

Τέλος δεν ξεχνάμε τη διάσημη πυραμίδα El Castillo αφιερωμένη στον Kukulcan

Στις σκάλες της πυραμίδας αυτής στη δύση του ηλίου κάθε 21 Ιουνίου, φαίνεται να ανεβαίνει ο Kukulcan, το φτερωτό φίδι.

Η έκταση του αρχαιολογικού χώρου είναι τεράστια και οι αποστάσεις ανάμεσα στα διάφορα μνημεία δεν είναι ευκαταφρόνητες, κυρίως όσο περνάει η ώρα και ανεβαίνει ο ήλιος!

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα, είναι κρυμμένο καθώς είναι μια πυραμίδα, μέσα στην πυραμίδα! Οι maya είχαν την συνήθεια να χτίζουν μεγαλύτερα νεότερα κτίρια πάνω στα μικρότερα παλιά, βέβαια αν χτίζεις πυραμίδες είναι εύκολο να βάλεις άλλη μια στρώση πάνω στην παλιά…αν όμως έχεις χτίσει την Ακρόπολη, πως χτίζεις πάνω της;

Η ανακάλυψη της προηγούμενης πυραμίδας έγινε μόλις το 1930, όπου βρέθηκε μια εσωτερικά σκάλα που οδηγούσε σε μια αίθουσα θρόνου στην κορυφή της παλιάς πυραμίδας.

Η ανάβαση αυτής της σκάλας ήταν ιδιαίτερα κλειστοφοβική, καθώς το κενό ανάμεσα στην παλιά πυραμίδα και την καινούργια ήταν πολύ μικρό, όμως το θέαμα της αίθουσας θρόνου στην κορυφή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό…και φέρνει πολύ σε Indiana Jones.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: