Αναρτήθηκε από: theoharis | 25 Αυγούστου, 2003

Piste – Chitzen Itza

26 Aug.

Μείναμε στον κήπο ενός μοτελ στο Piste που είναι το πιο κοντινό χωριό στον αρχαιολογικό χώρο του Chitzen Itza. Είχε λίγο γκαζόν και μπορέσαμε να βάλουμε τις σκηνές μας, με μερικά $$ ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε κοιμηθεί σε δωμάτιο…αλλά δεν το πήραμε είδηση.

Το μοτελ είχε και πισίνα, κομπλέ με δύο αμερικάνες μπουρούχες που πλατσούριζαν, ο κολαιγιόπαις καθώς και ο αρχηγός δες έχασαν την ευκαιρία και την έπεσαν στην πισίνα και τα περιεχόμενα της.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι σε απόσταση περπατήματος έτσι το βράδυ κατά τις 8, πήγαμε να βγάλουμε τα εισητήρια μας, αλλά και να δούμε το λεγόμενο light show στην μεγάλη πυραμίδα (El Casillon).

Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει μερικά από τα πολύ ενδιαφέρονται ευρήματα του κόσμου τών Mayas. Ένα από αυτά είναι η μεγαλύτερη πυραμίδα τους, η επονομαζόμενη El Castillon, η οποία είναι χτισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε κατά τη θερινή ισημερία στις 21 Ιουνίου, καθώς δύει ο ήλιος να δίνει την εντύπωση ότι ανεβαίνει τα σκαλιά τις πυραμίδας ο Cuculcan, ο φτερωτός Όφης, ένας από τους σημαντικότερους θεούς τους.

Περιττό να σας πω τι γίνεται στισ 21 Ιουνίου κάθε χρόνο…είδαμε φωτογραφίες και τρομάξαμε.

Έτσι για να μην αφήσουν παραπονεμένο τον κόσμο που δεν κατάφερε να συνώστιστεί στην πυραμίδα στις 21 Ιουνίου έχουν δημιουργήσει μια νυχτερινή αναπαράσταση.

Πήραμε λοιπόν θέση στη 2η σειρά των πλαστικών καρεκλών, που ήταν παρεταγμένες απέναντι από την επιβλητική πυραμίδα.

Το show ήταν σαχλό και όχι ιδιαίτερα διαφωτιστικό ως προς την ιστορία του χώρου, όμως αυτό που πραγματικά άξιζε ήταν η εξομοίωση του φαινομένου της ισημερίας. Το νόημα που βγήκε από όλα τα υπόλοιπα είναι: «Did they come, or they arrived?» και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Επιστρέψαμε πίσω στη σκηνή μας και ξεραθήκαμε στον ύπνο γιατί η επόμενη μέρα προβλεπότανε μεγάλη.

Το Chitzen Itza εκτός από τους πιο σημαντικούς και μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους του Μεξικού, πρέπει να είναι και ο πιο πολυσύχναστος καθώς είναι δίπλα στο Cancun και στα μιλιούνια των τουριστών που φιλοξενεί και ίσως γιαυτό ήταν αρκετά φροντισμένη η είσοδος και τα γύρω κτίρια.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: