Αναρτήθηκε από: theoharis | 24 Αυγούστου, 2003

Uxmal, αρχαιολογικός χώρος

Uxmal στη γλώσσα των Mayas σημαίνει τριπλοχτισμένο, αν και στη ουσία η συγκεκριμένη πόλη έχει χτιστεί πέντε φορές.

Το Uxmal είναι άλλη μια πόλη στην οποία δούλεψε ο γνωστός μας πια Franz Blom (από το Na Bolom και το Palenque), και φημίζεται για το εκτενές σύστημα δεξαμενών αποθήκευσης νερού, το οποίο το μάζευαν την εποχή των βροχών για να το χρησιμοποιήσουν κατά την περίοδο της ξηρασίας.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει λειψηδρία, που τελικά οδήγησε στην τελική εγκατάλειψη της πόλης γύρω στο 900 μ.Χ. Άλλη μια πόλη των Mayas που εγκαταλείφθηκε λόγω οικολογικής καταστροφής…

Για ευνόητους λόγους ο «προστάτης άγιος» της πόλης ήταν ο θεός Chac, ο θεός της βροχής – το φίδι του ουρανού. Σε πολλά κτίρια της πόλης βλέπει κανείς φίδια να εξέχουν και να κοιτούν προς τον ουρανό, προσπαθώντας να εξευμενίσουν τον θεό της βροχής.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο, εκτός από την πληθώρα των iguanas που λιάζονταν, ήταν το Τετράγωνο των Καλογριών (Cuadrángulo de las Monjas).

Εγώ θα έλεγα ότι μοιάζει πιο πολύ με κλασσικό κτίριο αγγλικού κολλεγίου, με το εσωτερικό του κολονάτο αίθριο. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν είδαμε παρόμοιο κτίριο σε κανέναν από τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους που επισκεφθήκαμε. Δυστυχώς ο ξεναγός εδώ δεν ήταν τόσο καλός μιας και ούτε καλά αγγλικά ήξερε, αλλά κυρίως απλά μας παρέθετε πληροφορίες λες και τις διάβαζε από βιβλίο.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: