Αναρτήθηκε από: theoharis | 22 Αυγούστου, 2003

Palenque μια σύντομη ιστορική αναδρομή

Ο Frans Blom από το Na Bolom είχε πει για το Palenque:«Η πρώτη επίσκεψη στο Palenque είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Όταν κάποιος ζήσει εκεί για λίγο καιρό, αυτά τα ερείπια του γίνονται έμμονη ιδέα»

Ο πρώτος οικισμός στην περιοχή έγινε το 100 π.Χ. ενώ έφτασε στην ακμή του το 600-700 μ.Χ κατά τη διάρκεια της 68χρονης βασιλείας του Pakal (πέθανε 80 χρονών!) στον οποίο οφείλονται και ένα μεγάλο μέρος από τα υπέροχα κτίρια που θαυμάζουμε σήμερα.

Από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που είδαμε αυτός «μοιάζει» με αυτά που έχουμε δει στο Indiana Jones καθώς οι αρχαιολόγοι με την βοήθεια εξοντωτικής ανάλυσης αλλά και τεχνολογικών μέσων βρίσκουν αραιά και που κρυμμένους τάφους μέσα στα έγκατα των πυραμίδων.

Σαν πόλη οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το Palenque εγκαταλείφθηκε το 900 μ.Χ., αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι η ανακάλυψη του από τους «λευκούς» και το μυστήρια που το καλύπτουν. Το 1773 ινδιάνοι είπαν σε ισπανούς ιεραπόστολους για πέτρινα παλάτια μέσα στην ζούγκλα, εξάπτοντας την φαντασία του Πάτερ Ordóñez y Aguilar ο οποίος διοργάνωσε την πρώτη αποστολή προς την χαμένη πολιτεία. Στο βιβλίο που έγραψε για τις ανακαλύψεις του μιλούσε για έναν πολιτισμό παρόμοιο με αυτό της χαμένης Ατλαντίδας.

Ακολούθησαν πολλές αποστολές στην ζούγκλα, από ισπανούς και άγγλους τυχοδιώκτες, αρκετές φαντασιώσεις και ψεύτικες αναφορές για ομοιότητες με Μεσογειακούς πολιτισμούς για να έρθει στα 1837 ο John Stevens ο οποίος έκανε την πρώτη πραγματικά επιστημονική έρευνα στο χώρο. (σ.864 ΛΠ)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: