Αναρτήθηκε από: theoharis | 22 Αυγούστου, 2003

Palenque – αρχαιολογικός χώρος

Το Palenque όπως και άλλες πόλεις των Mayas που είναι θαμμένα στην ζούγκλα (Tikal, Mirador, Chitzen Itza κλπ), είναι μόνο μερικώς ανεσκαμμένο. Η ζούγκλα γύρω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο είναι γεμάτη από πράσινα λοφάκια που από κάτω τους κρύβουν αρχαία κτίρια.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός καθώς καλύπτει 15 τ.χλμ και αποτελείται από περίπου 500 κτίρια μισοθαμένα στο καταπράσινο τροπικό δάσος. Το ιδιαίτερα πρωινό μας ξεκίνημα (8:30) είχε σαν αποτέλεσμα να προλάβουμε την πρωινή ομίχλη οπότε τα αρχαία ήταν θαμμένα σε ένα μείγμα πράσινου και άσπρου.

Είναι από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους που είδαμε και ο ξεναγός μας ο Salvadore, βοήθησε πολύ σε αυτό, καθώς όχι μόνο μιλούσε καλά αγγλικά, ήταν και ιδιαίτερα ευχάριστος.

Και αυτό το μέρος ήταν γεμάτο Ιταλούς αλλά και αρκετούς Ισραηλινούς και Γερμανούς, με σαφώς λιγότερους ντόπιους, γιατί άραγε;Επίσης οι ντόπιοι μικροπωλητές ήταν πολύ πιο σημαζεμένοι και δεν σε πρήζανε σαν κάποια άλλα μέρη.

Το Palenque έχει ίσως τα πιο σύνθετα κτίρια που έχουν σωθεί από τους Mayas καθώς μια σειρά από 2όροφα, 3όροφα κτίρια και υπόγειες σήραγγες πλαισιώνουν τις πυραμίδες και τους ναούς αυτής της μυστηριώδους πολιτείας. Το τούνελ που ένωνε τους διάφορους ναούς, κάτι σαν υπόγεια διάβαση, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και διατηρείται σε άψογη κατάσταση. Παρόλα αυτά τα εντυπωσιακά που έβλεπα μπροστά μου, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι την εποχή που αυτοί οι πολιτισμοί της Αμερικής χτίζανε αυτές τις πόλεις (600 μ.Χ.), ήτανε ουσιαστικά στην λίθινη εποχή, χτίζοντας πέτρινες πυραμίδες, ενώ στην Ευρώπη χτίζανε την Αγία Σοφία. Βέβαια τους λόγους που συνέβηκε αυτό τους ανέλυσε ο Jared Diamond στο έξοχο βιβλίο του Guns, Germs and Steel (τους πιάσατε τους λόγους υποθέτω…).

Αφού περιηγηθήκαμε σε ένα σεβαστό μέρος του αρχαιολογικού χώρου, η ώρα μας με τον Salvatore τελείωσε και μας συνόδευσε στην έξοδο. Εκεί είδαμε ότι είχαν αρχίσει να πλακώνουν οι «καραβιές» των τουριστών από τα παράλια του κόλπου του Mexico όπου είναι και η πλειοψηφία των τουριστικών θέρετρων, αλλά και σε ακτίνα δράσης των κρουαζιερόπλοιων.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: